≡ Menu

Glasgow

Glasgow je največje škotsko mesto in se nahaja na severozahodu angleškega otoka. Leži ob reki Clyde in je pomembno britansko pristanišče.

Prostor okrog današnjega Glasgowa je bil posleljen že v pradavnini, prvo večje naselje pa je ustanovil sv. Mungo, kateri je pokristjanjeval takratno škotsko prebivalstvo. V srednjem veku so zgradili večjo kamnito katedralo in univerzo, katera je do današnjih dni postala in ostala pomembne znanstveni center.

Danes je Glasgow finančno središče Škotske, ogromno pa delajo na turistični prepoznavnosti. Iz glasgowske ladjedelnice so odplule znamenite čezoceanke Queen Mary, Queen Elisabeth in kraljeva ladja Brittania.

Žal se v Glasgowu ni ohranilo veliko zgodovinskih znamenitosti, najstarejši sta katedrala iz 13. stoletja in stavbe univerze, veliko pa je stavb iz 19. stoletja, ko se je mesto najbolj širilo. Znana je tudi Mitchell Library, katera je ena izmed največjih evropskih knjižnic, s kar 1,3 milijona knjig za izposojo.

Hoteli Glasgow

Priporočamo nastanitev v hotelu Lorne *** z odlično indijsko restavracijo, hotelu Argyll, kateri je slab 1km oddaljen od središča mesta ali pa Glasgow City Flats, 18 apartmajev v središču mesta. Mladim popotnikom pa svetujemo obisk hostla Alba.

Dodatne hotele in prenočišča v Glasgowu najdete na tej strani.