≡ Menu

Aberdeen

Aberdeen je tretje največje škotsko mesto, nahaja se ob severovzhodni škotski obali, približno 80km severneje od Edinburgha, ob reki Dee. Prve naselbine so stare ok. 8000 let, sam Aberdeen pa je nastal po združitvi dveh krajev in sicer Old Aberdeen in New Aberdeena. Proti koncu srednjega veka so večino zgradb zgradili iz lokalno pridobljenega srebrnega granita, zato ga mnogi domačini kličejo tudi »granitno« ali »srebrno« mesto. V mestu so ustanovili dvoje univerz, s katerimi je postal severovzhodno izobraževalno središče.

Tradicionalno gospodarstvo je sestajalo iz ribištva, papirništva, tekstilne industrije in ladjedelništva. Ko so v severnem morju odkrili naftne vire, je Aberdeen postal izhodiščna točka za ladijski prevoz sestavnih delov za naftne vrtine in kasneje eno izmed največjih helikopterskih pristajališč, za potrebe oskrbe naftnih ploščadi. Danes je Aberdeen eno najsevernejših pristanišč v Združenem kraljestvu, še vedno pa se veliko prihodkov pridela na račun naftne idustrije.

Hoteli Aberdeen

V središču mesta, blizu železniške in avtobusne postaje priporočamo Hotel Aberdeen Douglas ***, kateri je eden najstarejših pa vendar cenovno ugoden, zanimiva pa sta tudi hotela Hilton Garden Inn **** in Hilton Treetops ****. Nekatere dodatne možnosti pa so še Jenya properties in Holiday Inn Express ***.

Dodatne hotele in hostle najdete preko te strani.