≡ Menu

Edinburgh

Edinburg je glavno mesto Škotske in je politično ter kulturno središče. Nahaja se na jugovzhodnem delu Škotske, ob zalivu Forth. Nastal je kot utrdba pod hribom Castle rock, prva naselbina je bila zgarjena približno pred 6000 leti. V 7 stoletju so utrdbo osvojili Angleži in jo poimenovali Eiden Burgh, v 10. stoletju pa je Edinburgh ponovno postal škotski.

Edinburgh se deli na Old town in New town, oba pa sta zaščitena pod okriljem UNESCO-ve svetovne dediščine, saj se v obeh skupaj nahaja kar 4500 spomenikov narodnega pomena, najbolj znani so edinburški dvorec, katedrala sv. Gilesa, edinburška univerza, palača Holyrood in njen park, gledališče Traverse, idr.

Edinburgh je poznan kot turistično, izobraževalno, finančno središče, poznano tudi kot znanstvenikom prijazno mesto, saj podpirajo razvojne projekte, veliko tudi iz področja medicine. Vsako leto organizirajo svetovno znane festivale iz področja filma, književnosti, umetnosti in gledališča.

Hoteli Edinburgh

Za družine in pare so zelo prijazni Staycity serviced apartments **** blizu središča mesta, privlačen je tudi Apex City Hotel ****, mladi popotniki pa ne spreglejte ponudbe Castle hostla.

Druge hotele in prenočišča najdete na tej povezavi.